СТОМАТОЛОГИЧНА КЛИНИКА DENT LEADERS

Пон - Пет : 9:00 - 20:00

Какво представлява кариесът?

Ежедневно в кабинетите идват пациенти, които задават един основен въпрос „Докторе, имам ли кариес“?

Обикновено хората при оглед в устата си намират или кафяво петно на някой зъб, или при употреба на студени и сладки храни и напитки са усетили някаква болка. Ужасът от зъболекар и звукът на стоматологичната машина именно се свързват с това заболяване.

Зъбният кариес е едно от най-разпространените заболявания на твърдите зъбни тъкани. Кариесът е и социално заболяване, обхваща икономически развитите страни поради употребата на по-голямо количество въглехидратна и полуфабрикатна (фабрично преработена) храна. При такава култура на хранене няма нужда от дълги дъвкателни цикли, за да бъде смляна храната, при което не се отделя достатъчно слюнка, която е един от естествените средства на организма за самопочистване.

Кариесът е бичът на съвременното развито общество. От него боледуват естествените зъби на хората от всички възрасти без значение на вида зъби (млечни, постоянни) пол, раса, обществено положение. В Световен мащаб приблизително 2,43 милиарда души (36 % от населението) имат кариеси на постоянните си зъби. Заболяването е най-често в развития свят и по-рядко срещано в развиващия се свят поради по-високото потреблението на проста захар.

Причината за развитие на кариес е разрушаване на твърдите тъкани (емайл, дентин и цимент) на зъба в резултат на дейността на бактерии. Дължи се на киселината, направена от хранителни остатъци или захар върху повърхността на зъбите. Простите захари в храните са основен източник на енергия на тези бактерии и поради това храна, богата на обикновена захар, е рисков фактор.

Симптомите при наличие на кариес могат да се проявят с болка и затруднение при хранене. Усложненията включват възпаление на тъканта около зъба, загуба на зъби и инфекция или образуване на абсцес.

Лечението на кариеса зависи от тежестта на увреждането.

Превенцията на зъбния кариес включва редовно почистване на зъбите, хранителен режим с ниско съдържание на захар и малки количества флуор. Препоръчително е използването на четка за зъби два пъти на ден и конци за зъби веднъж дневно. Флуорът може да бъде доставен чрез вода или паста за зъби.

Периодичните прегледи при вашият стоматолог спомагат за риска от бъдещи усложнения.
Запазете си час и вижте вашето състояние !!!

тел: 0877 34 99 64
адрес: Гр. София , ул.Зайчар 163а – зад гърба на „Двореца на децата“
„http://www.dent-leaders.com“

Leave a Comment

(0 Comments)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *