СТОМАТОЛОГИЧНА КЛИНИКА DENT LEADERS

Пон - Пет : 9:00 - 20:00

Почистване на зъбен камък – какво трябва да знаем?


Защо се образува плака по зъбите и как да предотвратим това, както и полезна информация и съвети за почистването на зъбния камък.
Независимо колко добре си миете зъбите, в устата ви винаги има и ще има бактерии. Когато се храните, тези бактерии се смесват с протеините от храната и образуват тънък слой, който покрива зъбите, особено в трудните за достигане места (най-вече от вътрешната страна на предните зъби). Плаката е толкова опасна, че може дори да се разпростре под пломби и да причини образуване на кариес.

Зъбният камък се забелязва лесно върху зъбите, защото има лек жълт до кафеникав оттенък. С възрастта натрупването на зъбен камък става по-бързо и се изисква по-сериозна грижа и по-чести посещения при зъболекар.

Защо зъбният камък е опасен?

Зъбният камък е вреден, защото може да доведе до образуването на кариеси, а в някои екстремни случаи – до загниване на зъбите. Ако не се почиства редовно, зъбният камък може да създаде и проблеми с венците, най-сериозният от които е гингивитът.Как да контролираме натрупването на зъбен камък?

Образуването на плака по зъбите предшества образуването на зъбен камък. Веднъж образувал се, зъбният камък може да се отстрани само от професионалист. Затова профилактиката е от ключово значение, когато говорим за почистване на зъбите
За да не се образува зъбен камък, има значение как си миете зъбите. Важно е да отделяте поне 2-3 минути дневно (два пъти на ден) за обстойно изчеткване на зъбите. Добре е четката за зъби да е с по-малка глава, за да можете да достигате навсякъде. Освен това не трябва да забравяте да четкате добре и резците (предните зъби) отзад, където най-често се натрупва много зъбен камък.
Ако имате проблеми с натрупването на зъбен камък, добре е да си купите електрическа четка за зъби. Колкото и добре да четкате зъбите си на ръка, то електрическата четка почти със сигурност се справя по-добре от вас в това отношение. Доказано е, че електрическата четка отстранява плаката с до 80% по-добреко имате проблем с плаката, купувайте си паста с флуорид. Флуоридът предотвратява „втвърдяването“ на плаката в зъбен камък. Освен това флуоридът се грижи за емайла
Използвайте конци за зъби. Те са единственият начин да отстраните натрупалата се плака между зъбите
Добре е да използвате вода за уста. Противовъзпалителната вода за уста убива бактерията, която причинява плаката.
Избягвайте сладките храни. Захарите в тях са причина за отделяне на вредни киселини в устата, които водят до натрупване на плака и образуване на зъбен камък. Ако все пак често хапвате сладко, пийте много вода по време и след това.
Цигарите също така предразполагат натрупването на плака и образуването на зъбен камък.
Почистване на зъбен камък

Почистването на зъбен камък трябва да се извършва само от зъболекар. Всякакви други техники са непрепоръчителни, защото могат непоправимо да увредят емайла и зъбите.

Най-добрият метод за почистване на зъбния камък е с ултразвук. След това най-често зъбите се полират и с това процедурата приключва. Напълно безболезнена процедура, на която е препоръчително да се подлагате на всеки 6-8 месеца.

В Дент Лидерс цялата процедура трае около 30-40 минути с вкючено полиране с AIR FLOW

Leave a Comment

(0 Comments)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *