СТОМАТОЛОГИЧНА КЛИНИКА DENT LEADERS

Пон - Пет : 9:00 - 20:00

Здравна Каса – Стоматологичен пакет услуги!

Здравната каса – какво ни дава тя?
Здравната каса в България не е много богата, но това е типично за всяка институция в страната. Все пак Касата се постарала да помисли за всички – за възрастните и за нашите деца. Услугите при децата са малко по-разнообразни в сравнение с тези на възрастните пациенти. Това е нормално, защото Касата изхожда от това, че хората, навършили 18 години, имат възможност сами да финансират част от потребностите си. Здравната каса поема 4 процедури при възрастни пациенти. При децата, тя поема 5 процедури. Всичките процедури са в рамките на една календарна година. Трябва да знаете, че все пак няма пълно финансово покриване. В повечето случаи пациентите са длъжни да доплащат определена сума за зъболекарските услуги.

Здравно осигурен ли съм?
Освен децата до 18 години също така и пациенти, който са здравно осигурени имат право да се възползват от стоматологичния пакет на здравната каса. Всички работещи на трудов договор и самоосигуряващи се спадат в тази категория. Всеки зъболекар преди да започне да извършва някаква процедура при пациент е препоръчително да провери, дали пациентът е здравно осигурен. Това става чрез сайта на НАП, където се въвежда ЕГН. Услугата е безплатна и достъпна за всички. За проверка натиснете тук.

Защо е важна здравната книжка?
Всеки пациент, който иска да се възползва от стоматологичния пакет на здравната каса може да го направи чрез своята здравна книжка. Тя представлява нещо като ‘‘зъболекарска‘‘ лична карта. В нея се отбелязват всички процедури, които един зъболекар извършва. Тя съдържа информация за ЕГН-то на един пациент и има собствен номер. Чрез тези данни един зъболекар след това извършва отчитане на своята дейност, за да може да получи своето заслужено заплащане от здравната каса. Всеки пациент може да си получи здравната книжка от своя личен лекар. В случай, че пациентът я е загубил, тогава той трябва да отиде в здравната каса за издаване на нова.

Кои услуги покрива здравната каса при децата?
Здравната каса поема при деца до 18 година 5 манипулации в рамките на една календарна година. Те се регистрират в здравната книжка на всяко дете. Тези манипулации са:

– еднократен преглед в рамките календарната година

– поставянето на пломби

– изваждането на зъби

– кореново лечение (вадене на нерв).

Предимството на децата пред възрастните пациенти е в това, че при тях може да се проведе това кореново лечение. При децата може да се изисква единствено доплащане от 1,2 лв. само за преглед. Според здравната каса един зъболекар не трябва да изисква доплащане от родителите на едно дете за манипулациите, които е извършил. Все пак всеки доктор сам си решава.

Как става отчитането на услугата при децата?
Всички манипулации, които се извършват на едно дете трябва да се регистрират в неговата здравна книжка. Родителите могат да присъстват, може и да не присъстват в зъболекарския кабинет. Всичко зависи от възрастта на детето. Може техен упълномощен представител или друг роднина да бъде там. Ако детето е по-самостоятелно, тогава може и само да идва.

Моят съвет е едно дете да бъде за първи път заведено на зъболекар в колкото се може по-ранна възраст. Това може да е след третата или четвъртата година.

Ако родителите не са доволни от зъболекаря на детето си?
Всеки родител е в правото си да води своето дете при различен зъболекар. Зъболекарите не са като личните лекари. Ако родителите на детето не са доволни от лекуващия зъболекар, който например е поставил някаква пломба и искат друг доктор да смени пломбата, тогава се налага ново заплащане на новото място. Двама зъболекари нямат право да лекуват един и същ зъб по здравната каса в рамките на една и съща календарна година.

Какво покрива и не покрива здравната каса при възрастни хора?
Здравната каса поема при пациентите над 18 години само 4 манипулации пак в рамките на една календарна година. Тези манипулации са:

– еднократен преглед – в случай, че пациентът реши да потърси услугите на друг доктор, тогава новият преглед трябва да бъде заплатен.

– поставяне на пломби;

– изваждане на зъби.

Кореновото лечение (вадене на нерв) не се поема от здравната каса .

Какво доплаща при посещение при зъболекаря при възрастни хора по здравна каса?
За съжаление нашата здравна каса не разполага с много голям бюджет и не поема чак толкова много манипулации. Все пак този пакет не е лош като услуги. Това, което трябва да се знае е, че пациентите са длъжни да доплащат за извършените услуги.

При лицата над 18 години се доплаща 1,2 лв. за преглед, за пломба и за изваждане на зъб се доплаща по 4 лв. Пломбата, която се покрива от здравната каса бива 2 вида – черна (амалгамена) и бяла (химио-композит). В случай, че един пациент иска по-качествена пломба, тогава заплащането може да бъде по-голямо, в зависимост от качеството на материалите с които разполага доктора.

И тук също важи правилото – двама зъболекари нямат право да лекуват един и същ зъб по здравната каса в рамките на една и съща календарна.

От съвсем скоро вече здравната каса покрива и изработването на протези (чейнета), но само и единствено при пациенти между 65-69 годишна възраст. Те също трябва да бъдат регистрирани в здравната книжка на пациента.

Само един зъболекар ли може/трябва да ни лекува?
Всеки пациент има право да си избира своя зъболекар. Зъболекарите на са като личните лекари. Един пациент не е длъжен да посещава само един колега. Така например един зъболекар може да проведе профилактичен преглед без да извършва някаква манипулация. След време, в случай, че има някакъв проблем втори зъболекар може да извади зъб, а трети пък да постави пломба, ако естествено не се превишава лимита на услугите на здравната каса. Смяна на един колега е допустима, ако пациентът не е доволен от качеството на някоя услуга, ако има нужда от по-скорошно извършване на определена манипулация, но лекуващия доктор е зает и не може да поеме дадения случай и в случай, когато докторът отсъства от града.

Мога ли да прехвърля неизползваното по здравна каса за догодина?
Броят на услугите в стоматологичния пакет от здравната каса е точно фиксиран в рамките само на една календарна година. Ако един пациент има нужда от тези манипулации, тогава е препоръчително те да бъдат използвани за този период. Ако се пропусне нещо или ако пациент не използва услугите на своя зъболекар, тогава манипулациите не се прехвърлят за следващата календарна година.

Не съм бил изчерпателен?
Ако имате въпроси , ако ви е нужна консултация за услугите, които ви се полагат или за начин на лечение, винаги може да се обърнете към мен, готов съм да помогна.

Leave a Comment

(0 Comments)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *