СТОМАТОЛОГИЧНА КЛИНИКА DENT LEADERS

Пон - Пет : 9:00 - 20:00

Как да се грижим за протезните конструкции в устата си?


Очаква се до 2050 г. хората над 60 години да бъдат 2 билиона. Колкото по-възрастни ставаме, толкова по-голяма нужда имаме от протезни конструкции. Било то коронки, мостове, частични или цели протези, имплантатни възстановявания.

Увеличаването на нуждата от протезни конструкции, увеличава и необходимостта от поддържането на добра орална хигиена.

Има данни, че при пациенти, при които протезните конструкции се носят прекалено дълго време, без да се свалят и почистват, рискът за развитие на пневмония се увеличава значително. Това са случаи с много възрастни пациенти, чиято имунна система е отслабена.

Защо е важна грижата за протезните конструкции?
• По протезните конструкции също се образува плака, не само по естествените зъби;
• Когато не поддържаме протезната конструкция, по нея се натрупва зъбен камък;
• Липсата на поддръжка и грижа за мостовете и протезите води до лоша орална хигиена, дори до проблеми с общото здраве;
• Лошата поддръжка и лошата орална хигиена, може да доведе до орални проблеми като развитие на кандидоза, стоматит в устната кухина;
• За да се запази протезната конструкция за по-дълго време и да изпълнява правилно функцията си в устата, нужна е поддръжка и добра орална хигиена.

Как да се грижим за протезите си?
1. Протезите трябва да се измиват с вода, мека четка и ароматен сапун сутрин, след закуска и вечер след вечеря, преди лягане. Добре е, ако това се прави и на и обяд, но е по-трудно при пациенти, които работят и ползват адхезив за залепването им;
2. Желателно е да спите с протезите си, докато свикнете с тях. Ако не спите с тях, измийте ги с вода, четка и сапун, а 2-3 пъти седмично е желателно да ползвате и таблетки за почистване;
3. Хората, страдащи от стоматит, не бива да спят с протезите си. За тях е желателно да оставят нощем протезите в чаша с таблетка за дезинфекция или просто в чаша вода след предварителното им механично измиване;
4. Всички пациенти, които носят подвижни, снемаеми протезни конструкции, трябва редовно да посещават денталния си лекар за контролни прегледи.

В ежедневието навлизат все повече протезните конструкции върху имплантати. При тях грижата за имплантатите и протезите е отговорност както на лекаря, така и на пациента.

Превенцията на възпалителните промени около импланта изисква непрекъснат контрол на плаката. Уменията и навиците на пациента могат и трябва да се модифицират под контрола на денталния лекар за постигане на оптимална хигиена на имплантатите и конструкциите.

Важно изискване е имплантатното възстановяване в областта на гингивалния сулкус да се почиства околовръстно от всички страни. Съвременната дентална медицина предлага богат арсенал от средства за тази цел – ръчни и електрически четки с различна големина на главата и вид на почистващите снопчета, зъбни конци и интердентални приспособления. Препоръчва се химичен контрол на плаката с готови препарати, съдържащи хлорхексидин и/или цитилпиридинов хлорид.

Професионалното отстраняване на бактериалната плака се извършва от лекаря по дентална медицина на определени интервали от време, в зависимост от динамиката на натрупване на плаката и възможността на пациента ефективно да поддържа орална хигиена.

Задължително се полагат необходимите грижи за контрол на плаката и пародонтална профилактика в областите със запазено естествено съзъбие.

Важна е ежедневната добра орална хигиена, грижа за оралната лигавица, за естествените зъби, за протезните конструкции и за имплантатните възстановявания.

Leave a Comment

(0 Comments)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *