СТОМАТОЛОГИЧНА КЛИНИКА DENT LEADERS

Пон - Пет : 9:00 - 20:00

Кариес на ранното детство – основни причини за развитието му!!!

Кариесът на ранното детство е най-честото хронично заболяване в детска възраст. Под кариес на ранното детство се разбира кариозен процес, който възниква в устата на децата от 1- до 3-годишна възраст и обхваща временните (млечни) зъбки. Други имена, използвани в миналото за това хронично заболяване са: „синдром на биберона с мед“, „биберонен кариес“, „кърмачески кариес“, „синдром на нощното кърмене“, „лабиален кариес“.

Характеризира се с прогресиращо и изключително бързо развитие. В началото обхваща циркулярно шийките на детските зъбчета. Кариозният процес е активен и постепенно се обхващат и останалите зъби след техния пробив. През третата година от живота на детето, процесът засяга дъвкателните повърхности на моларите и страничните повърхности, при наличие на контакт.

За да се развие кариозен процес, който да доведе до поява на кариозни лезии по зъбните повърхности, е необходимо присъствието на една от 4-те основни причини:
1. Емайл, който да не е достатъчно резистентен;
2. Микроорганизми;
3. Въглехидрати;
4. Време, за да се прояви силата на процеса.
Емайл

Пробивът на първите зъбки в устата на бебето става между 5-6 месец след раждането. Емайлът на временните зъби е по-слабо минерализиран от този на постоянните зъби, което ги прави по-слабо устойчиви към развиващ се кариозен процес.

Микроорганизми

С раждането устата на детето е стерилна и първото поселване на микроорганизми започва с родилния акт. Постепенно започва заселване на оралната среда с микроорганизми, които идват от външната среда – въздуха, храната, водата, от контакта с майката или отглеждащите детето.

За заселване на кариесогенни микроорганизми, каквито са Streptococcus mutans, са необходими 2 условия – да има пробили временни зъби и да има източник на инфекция.

Предаването на Streptococcus mutans се осъществява посредством слюнката. Необходима е минимална доза микроорганизми, както и често повтарящи се инокулации за имплантирането им в устната кухина на детето. Счита се, че източникът на Streptococcus mutans за бебето е обикновено неговата майка. Наблюдава се строга зависимост между количеството на тези кариесогенни микроорганизми в слюнчените проби на майки и съответно на техните деца.

Високите нива на Streptococcus mutans при майките влияят силно върху инфектирането на децата.

Въглехидрати

В кърмаческа възраст децата се хранят с мляко-кърма или адаптирано мляко при смесено или изкуствено хранене. И в двата случая въглехидратите присъстват в млякото, тъй като са основен енергиен източник. Всички деца се хранят с мляко, но само някои развиват кариес на ранното детство.

Установено е, че храните с ниско съдържание на желязо са по-кариогенни от останалите.

Храните, съдържащи захароза, показват също по-голяма кариогенност в сравнение с лактозосъдържащите.

Има голяма връзка между високата честота на консумация на захарни изделия в течна или твърда консистенция, особено през нощта и кариес на ранното детство.

Времето

Времето е необходимо за пълното развитие на кариозния процес.

Зъбни дисплазии

Всички наследствени и вродени зъбни дисплазии могат да бъдат предпоставка за бързо кариозно разрушаване на временните зъби. Хипоплазиите създават ретенционни места по емайла на зъбите, които улесняват плакообразуването и ускоряват разрушаването.

Хипоминерализациите на емайла довеждат до намалена резистентност, която е предпоставка за бързо комплексно действие на останалите фактори.

Общи хронични заболявания

Всички хронични заболявания, започнали в детството, които са свързани с качествата на слюнката, изискват специален хранителен режим или лекарства, намаляващи общата и локалната резистентност. Те увеличават риска от развитие на кариес на ранното детство.

Leave a Comment

(0 Comments)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *