СТОМАТОЛОГИЧНА КЛИНИКА DENT LEADERS

Пон - Пет : 9:00 - 20:00

Зъбният кариес

Зъбният кариес е инфекциозен процес, който засяга по-голямата част от хората, съпътства ги през целия им живот и зависи от динамичната и постоянно променяща се среда в устната кухина. Според съвременните концепции за лечение на кариеса се възприема неоперативно лечение на кариесните петна и начални лезии на емайла. За кариозните процеси, които засягат и дентина на зъба е приет така нареченият оперативен микроинвазивен подход.

 

Неоперативно лечение на начални кариозни лезии

 

Зъбният кариес се лекува неоперативно, без изпиляване само във фаза на емайлово петно. То представлява тебеширено бяло или леко жълтеникаво петно по повърхността на зъба, без да е нарушена неговата цялост. Целта е да се спре деминерализацията и да се постигне реминерализация на променения емайл и да се предотврати прогресията до кавитация. Методът не може да се използва при нарушена цялост на зъбната повърхност, която засяга емайла и дентина.

 

При неоперативното лечение важни са не само знанията и уменията на лекаря по дентална медицина. Необходимо условие е добра мотивация и промяна в хранителните и хигиенни навици на пациента. Препоръчва се избягване на богати на въглехидрати храни, на продуциращи киселини напитки. Периодично се извършва професионална орална хигиена с мотивация и пояснения за личната хигиена. Препоръчват се средства за почистване с хлорхексидин, флуор и др., както и консумацията на храна, богата на белтъци.

 

В денталния кабинет се извършва локално третиране на засегнатите емайлови повърхности с различни реминерализиращи препарати. Средствата за такъв вид терапия съдържат обикновено калций, флуор и фосфор. Най-разпространени и ефективни са флуорните препарати. Те се предлагат под различни форми за професионална употреба в денталния кабинет или за прилагане в домашни условия. Флуорните препарати могат да бъдат разтвори за жабурене или втриване, пасти, гелове, лакове, силанти и др.

 

Реминерализиращата терапия е не само съвременна концепция за лечение, но е част и от профилактиката на зъбния кариес. Тя цели да се предотврати появата на нов кариес, началното емайлово петно да претърпи обратно развитие, а наличните вече по-дълбоки кариозни лезии да забавят своята прогресия.

 

Оперативно лечение на кариозни лезии, при които има нарушаване на целостта на емайла и/или дентина

При лечението на кариеса чрез отстраняване на променените зъбни структури от основно значение е дълбочината, на която е достигнала деминерализацията и деструкцията на тъканите. Според прогреса на лезията в зъба се различават най-общо повърхностен, среден и дълбок кариес.

 

При повърхностните и средни по дълбочина лезии по зъбите се предприема отваряне на кариозното огнище и премахване на променените тъкани. Образува се кухина в зъба с определени граници, след което се обработва почистената зъбна повърхност с различни антибактериални агенти (кислородна вода, спирт, хлорхексидин) и се избира подходящ материал за обтурация (пломба).

 

Материалите за възстановяване на зъбната повърхност могат да се разделят на естетични (фотополимери) и неестетични (амалгама). Подходящата пломба за всеки случай се избира по определени критерии и се обсъжда между лекаря по дентална медицина и пациента.

 

При дълбоките кариеси особеностите при лечение и възстановяване на изгубените тъкани са свързани с по-обширната загуба на емайл и дентин, както и с по-голямата близост до пулпата на зъба. Първите стъпки са свързани с почистване на променените тъкани – чрез различни борери, ултразвук, химични средства, въздушна абразия и др. След това в зависимост от близостта до пулпата се прилагат различни антибактериални агенти, цименти и реминерализиращи агенти.

 

Целта на поставянето на цимент върху най-дълбоката част на зъбното разрушение е да се предпази пулпата от химични, физични и термични увреждания. Циментът играе ролята на подложка и може да бъде карбоксилатен, цинк-фосфатен, глас-йономерен и др. Поставянето на реминерализиращ агент освен ролята на подложка има за цел да заздрави оставащите зъбни структури. Такива препарати, които могат да се поставят под обтутации са калциево-хидроксидни цименти, минерал триоксиден агрегат (МТА) и др.

 

След като се определят стъпките и материалите, които ще бъдат използвани за лечение, се уточнява дали ще се завърши зъба в едно или в две посещения и в какъв интервал от време. Понякога се налага проследяване на виталитета на зъба в рамките на шест месеца. Изборът на материал за постоянна пломба е същият като понякога се правят и обтурации, които се изработват в зъботехническа лаборатория с цел предпазване на оставащите зъбни структури от счупване.

Aquacare предимства!!!

Приятели,
Горди сме да ви съобщим, че се оборудвахме с Aquacare – като дори сме от малкото практики в България, които притежават такъв апарат.
Aquacare ще помогне да усъвършенстваме нашата работа в следните области:
🍀почистване на плаката по зъбите с пудра
🍀бързо и ефективно премахване на налепи и екзогенни оцветявания (от чай, кафе, цигари)
🍀бързо и безболезнено почистване на малки кариеси
🍀подготовка на зъбите преди поставянето на обтурации(пломби), коронки, мостове
🍀почистване на зъбите преди поставяне на брекети
🍀регулярна поддръжка след поставяне на брекети
🍀подготовка на зъбите преди поставянето на силанти
Щастливи сме, че успяваме да предложим на пациентите си високотехнологична грижа за техните усмивки!!!

„Кога да започне миенето на зъбите на бебето?

С пробива на първото зъбче е желателно родителите да започнат с измиването на зъбите на детето.
Оралната хигиена на детето трябва да започне още в първите месеци от раждането му. Трябва да се знае, че естеството на хранене при кърмачетата изисква много по-често почистване, тъй като всяко хранене се последва от сън. Това многократно увеличава риска от натрупване на зъбна плака. Липсата на установен механизъм на самопочистване или невъзможността от задействането му при заспиване подсигурява плакообразуване.
Желателно е вечер, след кърмене, устната лигавица да се почиства с марличка, напоена с вода. Почистват се небцето, бузите, подезичното пространство. Това се прави с цел предпазване от развитие на млечница. Това е гъбична инфекция при кърмачето, която засяга повърхностните епителни слоеве на оралната лигавица, при което се образуват белезникави налепи. Лигавицата изглежда като напръскана с мляко. Млечницата възниква безсимптомно, евентуално с малки бели точици по лигавицата на бебето. В последствие децата стават раздразнителни, сънят им е неспокоен, хранят се без желание, не търсят майчината гърда, появява се лош дъх в устата им. Телесната температура на бебета е от нормална до субфебрилна.
Още един съвет за предпазване от развитие на млечница е да давате на бебето вода след всяко кърмене. Нека кърменето завършва с прием на вода, за да може да се изплакне лигавицата от млечните остатъци.
Езикът е предпочитано място за кандида. Започва дифузен и болезнен еритематозен стоматит. Лигавицата е зачервена, суха, блестяща.
Не при всички бебета с първична колонизация на орална кандида се развива млечница. При повечето случаи candida остава като част от оралната резидентна микрофлора. Тя се поселва по време на раждане в устата на новороденото от родовите пътища на майката, от нейната слюнка или от персонала в родилното отделение.
Почистването на зъбите трябва да започне веднага след пробива им. В началото това може да се случва със силиконов накрайник, без паста за зъби. След това силиконовият накрайник може да се замени с четка за зъби за млечни зъбки. На пазара са обозначени по следния начин: „0+“, „0-3 г“. Може да бъде включена паста за зъби без флуор. Пастата за зъби, която се слага на четката е малко количество, колкото грахово зърно.
Флуорната паста за зъби се въвежда, когато детето има умение за плюене, поради риск от предозиране с флуор. Това рядко се случва преди 3-годишна възраст. Пастата с флуор може да бъде въведена и от специалист по детска дентална медицина, по преценка и изготвена профилактична програма за съответното дете.
След 9-тия месец за контрол на зъбите майката трябва да прилага техниката „повдигане на горна устна“. Това позволява регулярно наблюдение на букалните повърхности на горните резци. Трябва да се следи за всяка най-ранна промяна в цвета и грапавостта на емайла.
Първото връчване на четка за зъби трябва да стане към края на първата година. На детето трябва да се даде пример от родителите какво се прави с четката и как трябва да се мият зъбите. Хубаво е да взимате детето сутрин и вечер с вас в банята, за да вижда как миете зъбите си. Това е периодът, в който те копират всичко, което правят възрастните. Изградете този навик още в този момент.
Продължителността на почистването трябва да се увеличава с възрастта и да се стимулират правилни движения. Почистването на зъбите трябва да стане ритуал сутрин и вечер след последния прием на храна и преди лягане. Желателно е да се съчетава вечерното къпане с измиване на зъбите, за да се създаде стабилен навик у детето.
Не забравяйте да заведете детето си при детски дентален лекар преди първия рожден ден. Профилактичните прегледи са важни, съществени са в моделиране поведението на детето и в превенцията на кариес на ранното детство. Бъдете отговорни и мотивирани за доброто орално и общо здраве на децата си!

Какво влияние оказват електронните цигари върху оралното здраве?

Първият контакт на електронната цигара и следователно първата система, засегната от тези устройства, е устната кухина. Това трябва да ни накара да се замислим за влиянието им върху оралното здраве.

 

Официалното определение на Световната здравна организация за електронните цигари е „електронни системи за доставяне на никотин“ (ENDS). Електронната цигара е устройство, захранвано от батерия, което загрява смес, съдържаща пропиленгликол, глицерол, ароматизатори и никотин. Съставките и се наричат още електронна течност или електронен сок, и я доставя под формата на аерозол при вдишване. Електронните цигари са сравнително нови на пазара, а за да се докаже ползата или вредата на един продукт за организма, се изисква време за проследяване на действието му. Освен това за хроничните заболявания като пародонтит, кариес и орален рак са нужни няколко години, за да се проявят като клинични признаци и симптоми.

 

 

Никотинът и ефектът му върху устната кухина са източник на безпокойство, тъй като 45% от никотина, освободен от електронната цигара се отлага в устната кухина, независимо колко дълбоко или често човек вдишва. Освен това, никотиновите концентрации в слюнката са 10.5 пъти по-високи от тези в плазмата.

 

В литературата има доказателства, че никотинът може да окаже вредни ефекти върху:

  • Прикрепването на гингивалния фибробласт;
  • Увеличаване на възпалителните отговори на бактериални антигени;
  • Отрицателно въздейства на активността на неутрофилите и мастоцитите;
  • Увеличава инвазивния потенциал наPorphyromonas gingivalis  и Streptococcus mutans-отговорни за пародонталните заболявания и развитието на кариес по зъбите;
  • Влияние върху скоростта на образуване на кариесогенни и пародонтопатични биофилми.

Други често срещани компоненти в течностите в електронните цигари са: пропиленгликол, растителен глицерин или и двете. Те се свързват с другите съставки, създавайки видимата пара, отделена от електронните цигари. Пропиленгликолът и растителният глицерин са одобрени за безопасни. В електронните тютюневи системи се използва химия с частично горене-условия на висока топлина и високо налягане, за да създаде тази пара. Това води до отделяне на известни канцерогенни вещества като ацеталдехид, формалдехид, акролеин.

 

Третият основен компонент на много електронни течности е ароматизатор. Той също е обозначен като „общопризнат като безопасен“, въпреки че предварителните данни сочат, че някои от сладките аромати могат да имат кариесогенни свойства.

 

В допълнение към потенциала за вреда от съставките на електронните течности, самите устройства за електронни цигари представляват една опасност за здравето на устната кухина.

 

Множество доклади документират за орална и лицева травма, причинена от експлозии и пожари от неправилно функциониращи устройства за електронна цигара. Тези остри наранявания представляват още едно терапевтично предизвикателство за денталния лекар.

 

Ако сте пушачи, можете да полагате следните грижи за добра орална хигиена:

  • Измивайте зъбите си сутрин и вечер след хранене с паста за зъби с флуор;
  • Намалете консумацията на захарни храни и напитки, и на киселинни такива;
  • Посещавайте редовно денталния си лекар;
  • Опитайте да спрете или поне да намалите броя на изпушените цигари.

Важно е да посещавате вашия дентален екип за редовни профилактични прегледи и цялостно изследване на устната кухина. Тези прегледи целят профилактика и навременно взимане на мерки за спиране на нежелани процеси.

 

Какви храни и напитки можем да приемаме след ваденето на мъдрец?

Безспорно е, че най-труден е достъпът до мъдреците. Тяхното почистване изисква най-много време и усилия. Разположени в най-задно положение в устната кухина, много често при тях се развиват кариозни процеси. Нехванати и неизлекувани навреме, при мъдреците се наблюдават усложненията на кариеса – пулпити и периодонтити.

Нерядко са и случаите на затруднен пробив на мъдреците, развитие на възпалителни процеси около пробиващ мъдрец – перикоронарит, както и липсата на място за пробив на мъдреца в зъбната дъга.

Тези показания са най-честата причина за ваденето на мъдрец.

Поникването на мъдреците протича в най-неблагоприятните условия в сравнение с останалите зъби. При тях няма предшественик от млечното съзъбие, който да осигури място в костта за един нормален пробив. Структурата на лигавицата на горната челюст създава сравнително по-благоприятни условия за нормален пробив на горните мъдреци. Долните такива обаче поникват в периода 18-22 годишна възраст и трябва да преодолеят значителна съпротива от страна на добре оформената и напълно минерализирана кост и плътна лигавица с изключително намалената ѝ еластичност. Това са и част от анатомичните и физиологични предпоставки за затруднен и задържан пробив на мъдреците.

След екстракция на мъдрец е възможно да възникнат затруднения при преглъщането и отварянето на устата. Ето няколко съвета какво трябва и какво не трябва да се приема след вадене на мъдрец:

Трябва да се знае, че след ваденето на мъдрец от 2 до 3 часа след това не бива да се приемат никакви храни, заради продължителното действие на анестетика;
Могат да се консумират само студени напитки;
Не трябва да се приемат топли храни и напитки, за да не се увреди образувалият се коагулум или да се провокира кървене;
Не бива да се жабури устата, както и да се изсмуква от раната, за да се запази коагулума;
Тютюнопушенето не се препоръчва след ваденето на зъб;
Супите са чудесен вариант след операция, тъй като са лесни за консумация, богати на хранителни вещества и поддържат организма хидратиран. Трябва да се консумират хладки или студени;
Бульоните са друга алтернатива и отличен източник за подхранване след стоматологична хирургия. Те са не само вкусни, но съдържат и разнообразие от витамини и минерали;
Киселото мляко е пълно с протеини и различни минерали, които могат да подпомогнат възстановяването след орална хирургия. Кремообразната му текстура и студената температура могат да бъдат успокояващи;
Тараторът е освежаваща и подходяща храна след вадене на мъдрец;
Картофеното пюре съдържа много хранителни вещества и енергия. Не изисква прекалени усилия и натоварване на челюстната мускулатура;
Бърканите яйца осигуряват пълноценната хранителност на яйцата в лесна за консумация форма;
Банановият сладолед е здравословна алтернатива на обикновения сладолед и може да облекчи болката в устата след екстракцията;
Авокадото е богат източник на витамин К, витамин С и калий. Интересното е, че при проучване е установено, че авокадото може да ускори процеса на зарастване на рани;
Смутитата са чудесен вариант за замяна на твърдата храна с течна. Те са лесни за консумация, а разнообразието им по съставки може да бъде по избор и вкус;
Хумусът е чудесен източник на здравословни мазнини, витамини, минерали и протеини. Това го прави отлична храна след екстракция на зъб;
Тиквите са питателни, вкусни и лесни за поглъщане. Витамините в тиквите също могат да насърчават имунитета, което от своя страна може да подобри зарастването на рани;
Сьомгата е вкусна риба, богата на омега-3 мастни киселини. Тези здравословни мазнини могат да помогнат за намаляване на възпалението, а това от своя страна може да насърчи заздравяването на раните.

 

Лечение с йонофореза в денталната медицина!!!

Електрическият ток се използва в денталната медицина за диагностика, обезболяване и лечение, както на заболяванията на зъбите, така също и на пародонтални и лигавични заболявания.

Лекарствената електрофореза представлява лечебен метод, при който се съчетават електрически ток и лекарствени вещества. Добрите клинични резултати, получени при приложение на лекарствената електрофореза в комплексното лечение на много заболявания, обясняват големия интерес към метода.

Комплексното действие на двата фактора-фармакологичната активност на лекарственото средство и физическата активност на електрическия ток, обуславят сложни физико-химични и биологични процеси в организма, водещи до терапевтичния ефект на лекарствената електрофореза.

С постоянен електрически ток може не само да се въвеждат, но и да се извеждат от тъканите лекарствени средства и други електрически заредени или адсорбирани вещества. Този метод се нарича електроелиминация.

Индикации за провеждане

Лекарствената електрофореза намира приложение в комплексното лечение на голяма част от денталните заболявания. За профилактика на кариеса, при остри и хронични периодонтити, пародонтопатии, тригеминални невралгии, неврити и глосалгии, артрити на темпоро-мандибуларната става, при цикатрикси, при хиперестезии на твърдите зъбни тъкани, при пародонтални и лигавични промени.

Йонофоретичната проницаемост на кожата и лигавицата за различните участъци на тялото е различна. Това се обяснява с различния тъканен строеж-количеството на потни, мастни жлези, състоянието на епителя, на подлежащата съединителна тъкан, кръвооросяването. При възрастни хора йонофоретичната проницаемост на кожата е значително понижена. Йонофоретичната проницаемост на лигавицата е проучена по отношение на витамин С, Р, катехин, йод. Доказани са по-големите йонофоретични възможности на лигавицата в сравнение с тези на кожата.

Контраиндикации за провеждане на лекарствена йонофореза са:

Гнойни възпалителни процеси;
Пациенти, с непоносимост към дадено лекарствено средство;
Пациенти, неподходящи за лечение с постоянни токове.

Включването на болния към електрическата верига става чрез приложението на електроди, които по големина и форма са съобразени с местоположението им. При лекарствената йонофореза се прилагат малки дози галваничен ток. Галваничният ток с малка сила като слаб дразнител създава условия за използване на малки дози от лекарственото средство. Образува се депо чрез бавно и постепенно постъпване на медикамента в организма и бавното му излъчване. Въведени с електрически ток, лекарствените вещества са електрически активни, и в полето на тока влизат в контакт с електрически активните тъкани и вътреклетъчни елементи.

Факторите, от които зависи терапевтичния ефект на йонофорезата са:

Концентрация на разтвора с медикамента;
Количеството на въведения медикамент;
Време на задържане в организма;
Физиологичното действие на тока;
Механизма на въздействие на медикамента.

Медикаменти, прилагащи се при различни показателни състояния:

За профилактиката на кариеса се прилага електрофореза на флуор и калций;
При остри периодонтити-новокаин, лидокаин;
При хронични периодонтити-йод, протеолитични ферменти, антибиотици, сулфонамиди;
При пародонтопатии-витамини C, P, B1, B2, E, PP, калций, алое, новокаин;
При тригеминална невралгия-новокаин, лидокаин;
При неврити и глосалгии-нивалин, витамин В1, новокаин;
При артрити на темпоро-мандибуларната става-новокаин, йод;
При цикатрикси-йод;
При хиперестезии на твърдите зъбни тъкани-витамин В1, дикаин, флуор.

Какво представляват денталните алайнери?

Алайнерите представляват шини за корекция на зъбите, изработени от лека пластмаса. Те са съвременна алтернатива на брекетите. Алайнерите са прозрачни, подвижни апарати, които се носят върху зъбите за определен период от време, най-често няколко месеца. 

 

Алайнерите могат да се използват при нормални скелетни съотношения. Създадени са за лечение на леки и средно тежки ортодонтски случаи.

 

Освен естетиката, те поддържат здравето и хигиената на устната кухина. Могат да коригират неправилна захапка или струпване на зъби. Алайнерите постепенно преместват зъбите в правилна позиция като упражняват лек и постоянен натиск върху тях. Сменят се през определен период от време.

 

Безцветните шини не причиняват дискомфорт при носене, не влияят на дикцията, почистват се лесно. Те са хипоалергични и не се окисляват в устната кухина.

 

Алайнерите се поставят върху зъбите за много по-кратък период от брекетите, приблизително от 3 до 6 месеца. Алайнерите могат да се прилагат във всяка възраст, а при децата – след смяната на млечното съзъбие с постоянното.

 

Какви предимства имат алайнерите?

 

Индивидуализирани са

 

Изработват се след взимане на прецизен отпечатък на захапката от денталния лекар. Крайният резултат от лечението може да бъде предварително демонстриран чрез виртуален модел на усмивката. Това е възможно чрез 3D моделиране, което се използва в обработката на алайнерите.

 

Невидими

 

Изработени са от медицински полимер, който е абсолютно безопасен за устната кухина, не се окислява и не участва в образуването на бактерии. Алайнерите са незабележими за останалите хора. Краищата им са лазерно обработени и не увреждат венците.

 

Лесни за носене

 

Поставянето им, както и свалянето им е лесно и безпроблемно. По време на хранене се свалят, а след това се поставят отново върху зъбите.

 

По-кратко време за корекция на зъбите

 

Лечението с алайнерите е в рамките на няколко месеца. Предварително денталният лекар демонстрира крайния резултат на предварителни модели.

 

По-удобни за носене

 

След началният период на привикване, по-нататък в лечебния период не се усещат. Няма метални винтове, телчета, кукички както брекетите и скобите.

 

Лесна хигиена на устната кухина

 

Миенето на зъбите е безпроблемно, тъй като алайнерите се свалят за миене на зъбите. Почистването на алайнерите се прави отделно поне веднъж дневно с четка и паста за зъби.

 

Какви са етапите на лечение с алайнери?

  1. Първичен преглед и консултации за взимане на правилно решение и преценка за лечение;
  2. Снема се отпечатък, който може да бъде и дигитален на всяка челюст, и в захапка;
  3. Вторична консултация, в която се уточняват всички етапи и начин на лечение чрез алайнери;
  4. Начало на лечението, поетапно и плавно преместване на зъбите към правилната им позиция. Препоръчва се носенето на алайнерите да е между 18-22 часа в денонощието;
  5. Край на лечението – в зависимост от сложността и целта на лечението, периодът на носене на алайнерите е от 3 до 6 месеца.

Какви усложнения могат да настъпят след поставяне на имплант?


Имплантът се използва, за да замести липсващ зъб в устната кухина. Най-използваните импланти са с титан в състава си и се прилагат като заместващи корена на липсващия зъб. Имплантите се поставят в костта и изпълняват ролята на зъб.

Постоперативните усложнения след поставяне на имплант могат да бъдат ранни и късни. Най-честите усложнения се дължат на лошата орална хигиена и се свързват с натрупване на плака в устната кухина.

1.

Ранните постоперативни усложнения са: постоперативна инфекция, болка, дехисценция на покрит имплант.

Постоперативна инфекция
Тя може да обхване само меките тъкани покриващи имплантата или обхваща костта и периимплантатните тъкани, намиращи се в процес на регенерация.

Причини за постоперативната инфекция могат да бъдат по съседство от неизлекуван възпалителен процес на пародонта на остатъчното съзъбие, разхлабен покривен винт или гингивоформер, зъбна плака, неспазване на асептиката по време на операция.

Симптомите могат да варират от оскъдна ексудация с фистулизиране до болка, оток, зачервяване, оформяне на гнойна колекция в тъканите около имплантата или дори загуба на имплантата.

Болка
Болката може да бъде симптом от засягане на разположен в близост анатомичен обект било то съдово-нервен сноп или зъб, или симптом за възпалителен процес около имплантата. Възпалението може да бъде резултат от инфекция или термична травма – прегряване на костта по време на поставяне на импланта.

2.

Късните постоперативни усложнения могат да бъдат периимплантатен мукозит, периимплантатит, резорбция, разхлабване или счупване на надстройката или самия имплант, естетични усложнения.

Основната причина за провала на вече остеоинтегриран имплант са плаковоиндуцираните биологични усложнения като периимплантатен мукозит и периимплантит.

Периимплантатният мукозит е обратим плаковоиндуциран възпалителен процес на меките тъкани около имплантата. Докато периимплантитът е плаковоиндуцирано възпаление на меките тъкани около имплантата, съпроводено със загуба на периимплантатна кост.

Периимплнататният мукозит се проявява с кървене при сондиране, ексудация, оток и зачервяване на периимплантатните меки тъкани. Трябва да се подчертае, че в голяма част от случаите описаните симптоми са по-вяло проявени в сравнение със симптомите на аналогичните възпалителни процеси, протичащи около естествените зъби. Като вероятна причина за тази разлика може да се посочи липсата на периодонциум около имплантата, произлизащите от него кръвоносни съдове и разликата в трофиката на периимплантатните тъкани, дължаща се на това.

От своя страна вялата симптоматика на периимплантатните плаковоиндуцирани възпалителни процеси като по-оскъдно кървене при сондиране, по-оскъдна ексудация, вяло зачервяване и оток могат да заблудят клинициста за тежестта на протичащия процес.

Подвижността на имплантата не е надежден диагностичен белег, тъй като обикновено тя се появява непосредствено преди загуба на имплантата. Загубата на периимплантатната кост е свързана със загуба на имплантата.

Трябва да се знае, че е важно да се поддържа добра орална хигиена, да се посещава редовно денталния кабинет за професионално почистване на имплантата, както и избор на добър екип за провеждане на манипулацията по поставяне на имплантат. При изпълняване на тези условия, намалява рискът от загуба на имплантат. Колкото повече усилия се полагат за поддържане на добра орална хигиена, толкова по-дълго време имплантатът ще изпълнява своята функция в устната кухина.

НОВО В ДЕНТ ЛИДЕРС

Здравейте приятели!!!
За ваше удобство дентална клиника „Дент Лидер“ вече разполага с последно поколение рентгенов кугел и интраорален сензор от висок клас.

гр. София , ул.Зайчар 163 А

телефон за записване на час : 0877 34 99 64