СТОМАТОЛОГИЧНА КЛИНИКА DENT LEADERS

Пон - Пет : 9:00 - 20:00

Какво влияние оказват електронните цигари върху оралното здраве?

Първият контакт на електронната цигара и следователно първата система, засегната от тези устройства, е устната кухина. Това трябва да ни накара да се замислим за влиянието им върху оралното здраве.

 

Официалното определение на Световната здравна организация за електронните цигари е „електронни системи за доставяне на никотин“ (ENDS). Електронната цигара е устройство, захранвано от батерия, което загрява смес, съдържаща пропиленгликол, глицерол, ароматизатори и никотин. Съставките и се наричат още електронна течност или електронен сок, и я доставя под формата на аерозол при вдишване. Електронните цигари са сравнително нови на пазара, а за да се докаже ползата или вредата на един продукт за организма, се изисква време за проследяване на действието му. Освен това за хроничните заболявания като пародонтит, кариес и орален рак са нужни няколко години, за да се проявят като клинични признаци и симптоми.

 

 

Никотинът и ефектът му върху устната кухина са източник на безпокойство, тъй като 45% от никотина, освободен от електронната цигара се отлага в устната кухина, независимо колко дълбоко или често човек вдишва. Освен това, никотиновите концентрации в слюнката са 10.5 пъти по-високи от тези в плазмата.

 

В литературата има доказателства, че никотинът може да окаже вредни ефекти върху:

  • Прикрепването на гингивалния фибробласт;
  • Увеличаване на възпалителните отговори на бактериални антигени;
  • Отрицателно въздейства на активността на неутрофилите и мастоцитите;
  • Увеличава инвазивния потенциал наPorphyromonas gingivalis  и Streptococcus mutans-отговорни за пародонталните заболявания и развитието на кариес по зъбите;
  • Влияние върху скоростта на образуване на кариесогенни и пародонтопатични биофилми.

Други често срещани компоненти в течностите в електронните цигари са: пропиленгликол, растителен глицерин или и двете. Те се свързват с другите съставки, създавайки видимата пара, отделена от електронните цигари. Пропиленгликолът и растителният глицерин са одобрени за безопасни. В електронните тютюневи системи се използва химия с частично горене-условия на висока топлина и високо налягане, за да създаде тази пара. Това води до отделяне на известни канцерогенни вещества като ацеталдехид, формалдехид, акролеин.

 

Третият основен компонент на много електронни течности е ароматизатор. Той също е обозначен като „общопризнат като безопасен“, въпреки че предварителните данни сочат, че някои от сладките аромати могат да имат кариесогенни свойства.

 

В допълнение към потенциала за вреда от съставките на електронните течности, самите устройства за електронни цигари представляват една опасност за здравето на устната кухина.

 

Множество доклади документират за орална и лицева травма, причинена от експлозии и пожари от неправилно функциониращи устройства за електронна цигара. Тези остри наранявания представляват още едно терапевтично предизвикателство за денталния лекар.

 

Ако сте пушачи, можете да полагате следните грижи за добра орална хигиена:

  • Измивайте зъбите си сутрин и вечер след хранене с паста за зъби с флуор;
  • Намалете консумацията на захарни храни и напитки, и на киселинни такива;
  • Посещавайте редовно денталния си лекар;
  • Опитайте да спрете или поне да намалите броя на изпушените цигари.

Важно е да посещавате вашия дентален екип за редовни профилактични прегледи и цялостно изследване на устната кухина. Тези прегледи целят профилактика и навременно взимане на мерки за спиране на нежелани процеси.

 

Leave a Comment

(0 Comments)

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *